Home

O Nama


U  ponedjeljak, 6.10.1997. godine, po prvi put čuo se glas spikera koji je pozelio "Dobar dan i dobar prijem programa Odžackog Radio Preporoda" na tadašnjoj frekvenciji 88,6 MHz ...  Ta čast pripala je najstarijem članu i ujedno najiskusnijoj osobi u tom poslu, gospodinu Agi Mehiću. 

Svaki početak je težak... Zbog svih okolnosti koje su u to vrijeme diktirale način rada, Radio Preporod Odžak na samom početku imao je veoma ograničen program.  Skromna tehnička oprema, nedostatak stručnog kadra, siromašna muzička fonoteka, su samo neki faktori koji su diktirali u realizaciji radio programa.  Sve to nije umanjilo volju ekipe koja je tada uložila sav svoj trud i dragocijeno vrijeme kako bi naš radio dostigao nivo na kojem se nalazi sada.

Kad smo već spomenuli jednog člana, red je da spomenemo i ostala imena koja su bila (ili su još uvijek) dio kolektiva.  Prvo da spomenemo one koji su bili tu, a sada zbog opravdanih razloga više nisu: Rahm. Ago Mehić, Enes Salkanović, Envira Hasanić, Nedžad Mehić, Nefa Čeliković, Almir Omerbašić, Benjamin Mehić, Damir Mehić, Nermin Alić, Zlatan Krajinović, Nadina Delić, Dino Hasanbašić, Nadija Čajic, Samka Džananović, Anita Udovčić, Almir Omerbašić, Azemina Džananović, Asmira Hodžić–Mehić, Amina Mehić, Dajana Alić i Vahida Zelinčević.  Ruku na srce, pojave se oni s vremena na vrijeme i profesionalno odrade povjereni dio posla.

U trenutnom sastavu ekipa radio Preporoda broji sljedeće članove:

  • Nerfid Džananović – Direktor radija i voditelj poslijepodnevnog programa
  • Anel Devedžić – Voditelj Jutarnjeg programa i Omladinskog programa

Odžacki Radio Preporod je gore pomenutu frekvenciju (88,6 MHz) koristio nepunu godinu dana kada je došlo do promjene iste na 89,6 MHz.  U periodu kada je osnovana Regulatorna Agencija za Komunikacije (RAK) BiH, došlo je do selekcije medija pa tako i svih radio stanica na podrucju naše zemlje.  Bio je to još jedan izazov za nas; trebalo je zadovoljiti velike kriterije, ispuniti sva njihova očekivanja, dokazati da imamo afinitet, te da ćemo postati ono što danas jesmo.  Dana 11.08.2002. godine, uz sav uloženi trud, počinjemo sa emitovanjem programa na novoj, stalnoj frekvenciji 95,2 MHz, što znači da smo dobili zasluženu dugoročnu dozvolu za rad.

Znamo da riječi hvale treba prepustiti drugima, ali imamo osjećaj da ako ne spomenemo neke bitne stvari,one bi mogle postati zaboravljene...

Naime, Radio Preporod je učestvovao u mnogobrojnim humanitarnim akcijama prikupljanja novčanih i drugih sredstava za pomoć oboljelima, organizovanju  humanitarnih koncerata za Udruženje Građana Roditelja i Djece sa posebnim potrebama "Kuća Nade", sudjelovanje i medijska popraćenost memorijalnih turnira "Amir Jupić–Pidžama" i "Bahrija Šogorović–Šiš".  Uvijek smo prisutni na svim vjerskim, kulturnim, političkim i drugim skupovima i manifestacijama u nasem gradu, a i šire.  Ponosni smo što smo svake godine aktivni učesnici u manifestaciji "Musini Dani" koja se održava u čast rodjenja istaknutog bosanskohercegovačkog pjesnika Muse Ćazima Ćatića koji je rođen u Odžaku.  Svake godine se u sklopu ove manifestacije održava literarni konkurs za učenike srednje i osnovnih škola iz Odžaka.  U saradnji sa centrom za kulturu radio Preporod je po prvi put stavio na pozornicu "Život i djelo Muse Ćazima Ćatica".

Hmm... ko zna... možda je baš zato jedan cijeli zid u prostorijama Radio Preporoda pokriven uokvirenim pohvalnicama, zahvalnicama, priznanjima i čestitkama koje su, barem nama, vrijedne pomena!

NI BAJRAMI VIŠE NISU KAO ŠTO SU NEKAD BILI...

Garant se pitate - što sad Bajram?

Potrebno je spomenuti jer je to tradicija... trudimo se da povećamo radost Bajrama, programom kojeg svake godine za vrijeme ramazanskog i hadžijskog – kurban Bajrama, realizujemo uz pomoc naših sponzora i privatnih poduzetnika na veliko zadovoljstvo nas i naših slušalaca.  Bajramski program protkan je bajramskim čestitkama, bajramskim kvizom kao i velikim brojem nagrada za slušaoce. Tradicionalno se u Radio Preporodu za bajram jede odžacki specijalitet ćora i naravno neizbjezna baklava.

Kad rezimiramo sve, glavni akteri u svemu ovome ste VI, poštovani slušaoci koji nas slušate, a sad sa radosću mozemo da kazemo, širom svijeta.  Nama je zadovoljstvo imati vas kao slušaoce!  Hvala vam za sve godine podrške; DA NIJE VAS NE BI BILO NI NAS!

Hvala vam još jednom.

ČUVAJTE SE STRAŠNIH SNOVA,

LAŽNIH PRIJATELJA,

PROMAŠENIH LJUBAVI I

HLADNE POSTELJE.

S poštovanjem,

Odžacki Radio "Preporod" - FM 95,2 MHz